In opdracht van RTL Nieuws heeft DVJ Insights onlangs een onderzoek gehouden over de mening van het Nederlands publiek met betrekking tot de uitbreiding van Schiphol. De totale steekproef bedroeg 512 personen van 18 jaar en ouder. Uit dit onderzoek blijkt dat bijna de helft (49%) van de ondervraagden het goed vindt dat Schiphol de mogelijkheid krijgt om uit te breiden, 39% twijfelt omdat er zowel goede als minder goede kanten aan zitten.

De belangrijkste redenen om Schiphol uit te breiden is ter stimulatie van de economie (72%). Een groot Schiphol trekt immers grote bedrijven aan en zorgt voor banen (69%). Een ander, minder vaak genoemde reden is omdat het belangrijk is voor het imago van Nederland (38%). De belangrijkste redenen om Schiphol niet uit te breiden zijn de omwonenden. 65% noemt geluidsoverlast voor de omwonenden als reden, 47% de zorgen/stress van de omwonenden, 40% de gezondheidsklachten en 38% nachtvluchten. Daarnaast is milieu (52%) ook een vaak genoemde reden tegen de uitbreiding.

De gezondheidsklachten die gepaard gaan met de uitbreiding van Schiphol worden als minst acceptabel gezien (64% onacceptabel) van alle vormen van overlast. Slechts 12% zou minder gaan vliegen via Schiphol om de uitbreiding van Schiphol tegen te gaan. Het merendeel van deze groep zou in plaats daarvan via een andere luchthaven vliegen.

Als oplossing voor het probleem rondom de uitbreiding van Schiphol noemt men opvallend vaak ‘de zee’ als uitbreidingsmogelijkheid voor Schiphol.

Het item over de uitbreiding van Schiphol is te zien in deze uitzending (11:34) van RTL Nieuws (27 april 2018).